Livsviktigt behandla depression hos diabetiker

Deprimerade äldre personer med diabetes lever längre om de får behandling för sin depression. Det visar en studie i decembernumret av Diabetes Care.

28 nov 2007, kl 15:46
0

Annons

I studien följdes drygt femhundra äldre patienter inom öppenvården i tre amerikanska städer under åren 2000 till 2005. Studien visade att behandling av depression minskade dödligheten mer för de patienter som hade diabetes än för de som inte hade diabetes. Forskarna menar att depression kan bidra till att patienter med diabetes inte tar sina läkemedel regelbundet, att de inte följer rekommenderad diet och att det generellt försämrar livskvalitén.

Depression och diabetes är två av de vanligaste sjukdomarna inom primärvården. Tidigare studier har visat samband mellan diabetes och depression men den aktuella studien är den första som undersökt sambandet mellan diabetes och dödlighet i en interventionsstudie på depression. Forskarna drar slutsatsen att det bör utvecklas bättre modeller för omvårdnad av äldre diabetespatienter som är deprimerade. I studien var risken att dö hälften så stor för de diabetespatienter som fick behandling för sin depression under studietiden jämfört med de som inte blev behandlade.

I en kommentar i samma nummer av Diabetes Care hävdar Dr Robert Misbin vid FDA att myndigheten bör ompröva kriterierna för godkännande av läkemedel för behandling av typ 2-diabetes. Det är mot bakgrund av kontroversen kring diabetesläkemedlet rosiglitazon och den visade risken för hjärtinfarkt. Debatten har både underminerat patienternas förtroende för läkemedlet och minskat tilltron till FDA:s förmåga att skydda patienterna för skadliga läkemedel. Slutsatsen i artikeln är att det inte längre är tillräckligt att visa att ett nytt läkemedel är effektivare än placebo när det gäller att sänka blodsockret. Nya läkemedel bör testas i jämförelse med andra diabetesläkemedel som redan används. Det bör upprättas en plan vid tiden för godkännandet för att ta reda på vilka fördelar och eventuellt skadliga effekter som kan väntas vid kronisk användning av läkemedlet.

I en avhandling vid Umeå universitet visade Ellinor Bergdahl nyligen att upp till var fjärde person över 85 år är deprimerad. En tredjedel av dessa saknar helt behandling för depression och bland de behandlade har många kvardröjande symtom. Avhandlingen ingår i det så kallade 85+ projektet som studerar hälsa och livskvalitet hos de allra äldsta. Sambandet mellan depression och olika sjukdomar analyserades inte, men avhandlingen visade att andelen dödsfall var högre bland dem med depression, både på kort och på lång sikt.
– Depression bland äldre patienter är ett vanligt och allvarligt folkhälsoproblem, säger Ellinor Bergdahl.
– Det måste göras större ansträngningar för att förbättra kvaliteten på behandling och forskning inom detta område eftersom det har så stor inverkan på de äldres hälsa.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng