Annons
Laskerpriset till forskare bakom mRNA-tekniken
Drew Weissman och Katalin Karikó. Foto: Peggy Peterson, Penn university.

Laskerpriset till forskare bakom mRNA-tekniken

Katalin Karikó och Drew Weissman får nu även Laskerpriset för sitt arbete med mRNA-tekniken.

28 sep 2021, kl 10:40
0

Årets Laskerpris i kategorin klinisk forskning går till biokemisten Katalin Karikó och immunologen Drew Weissman. För några veckor sedan rapporterade Läkemedelsvärlden att samma forskare fått det nyare och ekonomiskt väl tilltagna Breakthrough prize.

Laskerpriset har äldre anor än detta pris och anses som ett av de mest prestigefyllda vetenskapliga priserna för medicinsk forskning. Fler än 90 av dem som fått Laskerpriset har också senare fått motta Nobelpriset.

Katalin Karikó, University of Pennsylvania och företaget Biontech, och Drew Weissman, University of Pennsylvania, får Laskerpriset 2021 för sina upptäckt av hur man kan modifiera mRNA så att det blir användbart i medicinska syften. De lade grunden för den mRNA-teknik som använts för att på kort tid ta fram mycket effektiva vacciner mot covid-19. Utveckling pågår för att använda tekniken för behandling inom en rad medicinska områden, bland annat cancerområdet.

Laskerpriset för medicinsk grundforskning går till Karl Deisseroth, USA, samt Dieter Oesterhelt och Peter Hegemann, båda verksamma i Tyskland. Trion får priset för upptäckten av ljuskänsliga mikrobiella proteiner som kan aktivera eller inaktivera enskilda nervceller. Upptäckten lade grunden för utvecklingen av så kallad optogenetik.

Priset i den tredje Laskerkategorin, särskilda insatser inom medicinsk forskning, går till den tidigare Nobelpristagaren David Baltimore, USA. Han får priset för sina upptäckter inom virologi, immunologi och cancer. Han belönas också för sitt mentorskap och ledarskap.