Annons
NY UTREDNING MOT FELAKTIG LÄKEMEDELSFÖRSKRIVNING
Apotekare vill se skärpt läkemedelsförskrivning
Foto: Istock

Apotekare vill se skärpt läkemedelsförskrivning

Apotekssektorn är övervägande positiv till utredning om tuffare tag mot felaktig läkemedelsförskrivning.

20 sep 2024, kl 16:30
0

Annons
Lena Ring Foto: Apotekarsocieteten

Lena Ring
Foto: Apotekarsocieteten

Johan Wallér Foto: Sveriges Apoteksförening

Johan Wallér
Foto: Sveriges Apoteksförening

Agnieszka Madej Foto: Sveriges farmaceuter

Agnieszka Madej
Foto: Sveriges farmaceuter

"Ett väldigt välkommet och klokt initiativ. Vi vet att läkemedelsförskrivningen inte alltid är helt optimal."

Nu vill regeringen motverka felaktiga läkemedelsförskrivningar och stoppa att offentliga medel går till kriminella och oseriösa aktörer. En ny utredning ska hitta sätt att täppa till de luckor som finns idag.

– Läkemedel ska användas på rätt sätt och i rätt syfte. Det är viktigt för patientsäkerheten och för att skattemedel inte ska finansiera olaglig verksamhet, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson i ett pressmeddelande.

Anders Ahlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, är regeringens särskilde utredare.

Hans uppdrag är att analysera och föreslå olika sätt att skärpa tillsynen av läkemedelsförskrivning och bland annat öka myndigheternas möjligheter att kontrollera och ingripa.

– Jag är mycket glad över att regeringen valt att utreda detta, då Region Stockholm upplevt brist på lagstöd för att komma åt den oseriösa förskrivning av läkemedel som ibland sker, säger Anders Ahlsson i ett pressmeddelande från Region Stockholm.

Välkomnar utredning om läkemedelsförskrivning

Regeringens utredning har hittills fått ett övervägande positivt mottagande. Inte minst från olika intressenter inom apoteksbranschen.

Apotekaren Lena Ring är vd för den ideella organisationen Apotekarsocieteten. Organisationen står bland annat bakom Läkemedelsvärlden, som är redaktionellt oberoende från Apotekarsocieteten.

Lena Ring tycker att utredningen är ”ett väldigt välkommet och klokt initiativ”.

– Vi vet att läkemedelsförskrivningen inte alltid är helt optimal, säger hon och fortsätter:

– Kärnan i det vi gör är att läkemedel ska användas evidensbaserat, på rätt sätt, och att verka för en gynnsam utveckling. Och läkemedelsanvändningen börjar ju vid förskrivningen.

Vaksamma på underlig läkemedelsförskrivning

Lena Ring konstaterar också att apotekspersonalen har en viktig roll när det gäller vigilance, vaksamhet.

Det kan handla om att apotekspersonalen uppmärksammar förskrivningar som på olika sätt verkar underliga. Ett par exempel är om läkare skriver ut extremt stora mängder narkotika eller läkemedel som inte passar ihop.

– Apotekarsocieteten är ju också med vi är ju med i gruppen som arbetar med den nationella läkemedelsstrategin, NLS, som bland annat arbetar för att öka kommunikationen mellan vård och apotek. Samverkan är viktig, att dela information och kunskap, att processerna är tydliga och att man följer upp att det blir rätt, säger hon.

Apoteken har larmat länge

Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, välkomnar också initiativet.

– Apoteken har larmat under lång tid om att läkare kan fortsätta förskriva recept, under orimligt långa utredningstider på bland annat narkotika trots att apoteken anmält misstänkt överförskrivning, tycker han och fortsätter:

– Därför är det bra att regeringen nu tillsätter en utredning som bland annat ska se över om förskrivningsrätten kan begränsas i avvaktan på beslut tillsammans med andra åtgärder som kan komma åt felaktig förskrivning. Farmaceuterna på apotek saknar idag alltför ofta möjlighet att komma åt de fel som de upptäcker.

Befarar farmaceuters arbetsmiljö försämras

Sveriges Farmaceuter är i grunden positiv till att en utredning tillsätts, enligt förbundsordförande Agnieszka Madej

– Felaktiga läkemedelsförskrivningar som gynnar kriminella och oseriösa aktörer behöver motverkas – felaktigt utnyttjade kan leda till lägre förtroende för systemet samt högre samhällskostnader, kommenterar hon.

Men förbundsordföranden är inte bara positiv. Hon befarar även att det kan även leda till en sämre arbetsmiljö för farmaceuterna på apotek. Läkemedelsvärlden har tidigare uppmärksammat arbetsmiljön på öppenvårdsapotek, som redan idag är tuff.

– Farmaceuter har idag en central roll i att säkerställa korrekt läkemedelsanvändning och deras expertis bör utnyttjas fullt ut för att i första hand garantera patientsäkerheten. Vi förutsätter att utredningen håller en nära dialog med samtliga berörda aktörer för att säkerställa att förslag är hållbara och genomförbara för farmaceuter.

Läkarna vill värna fri förskrivningsrätt

Sofia Rydgren Stale är ordförande för Läkarförbundet. Även här är tongångarna i huvudsak välkomnande, men med vissa förbehåll.

– Vi är positiva till att bättre möjligheter till kontroller och skarpare åtgärder vid felaktig läkemedelsförskrivning utreds. Läkemedel ska användas på ett sätt som ger nytta för patienterna och som är säkert, poängterar hon.

– Samtidigt är det viktigt att den fria förskrivningsrätten värnas. Att motverka oegentlig förskrivning måste alltid vägas mot att inte försvåra för mycket för patienter och deras behandlande läkare, tycker Sofia Rydgren Stale.

Nya uppdraget om skärpt läkemedelsförskrivning

Regeringens särskilde utredare Anders Ahlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, har fått en rad förslag på skärpningar att ta tag i. Uppdraget omfattar bland annat följande:

* Analysera och ta ställning till om Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, bör få utökade möjligheter att ta del av uppgifter och ingripa vid tillsynen över förskrivare.’

* Analysera och ta ställning till om Ivo och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, bör få utökade möjligheter att ta del av uppgifter vid tillsynen över läkemedelsförskrivningar som påverkar läkemedelsförmånerna. Han ska också utreda om ansvaret för tillsynen behöver förtydligas.

* Analysera och ta ställning till om det finns behov av ändringar i regelverket för arbetsplatskoder för att underlätta både regional och nationell uppföljning av läkemedelsförskrivningar.

* Analysera om det finns behov av ändringar i reglerna för dokumentation i och åtkomst till patientjournaler för att bättre kunna följa upp läkemedelsförskrivningar.

* Lämna nödvändiga författningsförslag. Uppdraget ska redovisas senast den 12 mars 2026.

Källa: Regeringskansliet

Föregående artikel Snabbgodkännande av mpox-vaccin till barn
Nästa artikel Får Laskerpriset för fetmaläkemedlen