Läkare vill leda läkemedelsgenomgångar

Läkemedelsgenomgångar ledda av apotekare ifrågasätts i Läkarförbundets läkemedelspolitiska program. De skulle troligen bli effektivare om läkare och sjuksköterskor fick tid och ansvar för genomgångarna hävdar fackförbundet.

21 maj 2008, kl 12:25
0

Annons

Läkarförbundet är skeptiskt till en utökad roll för farmacevter inom sjukvården. I det läkemedelspolitiska program som förbundet nyligen lagt fram, en revidering av en skrift från 1999, ifrågasätter man apotekares roll vid läkemedelsgenomgångar.

Den modell som idag ofta används, att en apotekare går igenom patientens medicinering som sedan presenteras i en referensgrupp med läkare, sköterskor och omvårdnadspersonal har aldrig utvärderats ordentligt, menar läkarförbundet. Förbundet tror att genomgångar gjorda av läkare och sjuksköterskor skulle vara minst lika effektiva om de fick motsvarande tid och ansvar för genomgångarna, skriver förbundet i sitt läkemedelspolitiska program.

Förbundet oroas
dock över, som man skriver, en utarmning av farmakologisk undervisning på läkarutbildningen, samtidigt som det ställs allt högre krav på läkares kompetens inom läkemedelsområdet. Bristen på kliniska farmakologer ser förbundet som ett bekymmer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng