Läkare uppmanas ta det försiktigt med nya läkemedel

Mer än tio procent av de läkemedel som godkänns av FDA har allvarliga biverkningar som inte upptäckts i de kliniska studierna eller under den första tidens användning. Det visar en studie gjord vid Cambridge sjukhus i Massachussets.

12 jun 2002, kl 17:49
0

Annons

I studien analyserades 548 läkemedel som godkänts av FDA mellan 1975 och 1999. Bara läkemedel som innehöll nya substanser, tidigare inte sålda i USA ingick i studien som nyligen publicerats i JAMA.

Forskarna fann att 56 av medlen fick nya varningar om allvarliga biverkningar efter att de godkänts. 16 av dessa drogs också tillbaka under undersökningsperioden. Hälften av tillbakadragandena skedde under de första två årens försäljning. För andra tog det betydligt längre tid; ett antihistamin, terfenadin fanns på marknaden i 13 år innan det drogs in, cisaprid drogs in efter sex år. Forskarna har räknat ut att på 25 år är det troligt att cirka 20 procent antingen får nya varningstexter eller dras tillbaka.

De menar att en anledning till dessa, som de anser, höga siffror bland annat beror på en aggressiv marknadsföring, snabba godkännanden av FDA och ett dåligt system för biverkningsrapportering.

Deras råd till läkare är att undvika nya läkemedel, om det finns gamla väl utprovade med liknande effekter.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng