Annons

Kronisk smärta efter operation

Kroniska smärta debuterar ofta som akut smärta hos patienter som genomgått
ett kirurgiskt ingrepp enligt tidningen Lancet. I Sverige har nästan hälften av
alla med kronisk smärta fått sina symptom efter operationer.

16 jun 2006, kl 12:16
0

Annons

Enligt en studie publicerad i tidningen Lancet beror smärta efter en operation ofta på att ingreppet orsakat nervskador. Men enbart nervskador gör inte att en patient utvecklar kronisk smärta, man räknar med att tio procent drabbas. Däremot kan skadade nerver i kombination med andra faktorer orsaka sjukdom. En faktor är patientens förväntningar på en kommande operation. Patienter med en negativ inställning upplever oftare akut smärta efter ett ingrepp och dessa löper också större risk att utveckla kronisk smärta.
En svensk studie på drygt 2 100 patienter vid Karolinska universitetssjukhuset fick resultat som tydde på ett samband mellan obehandlad akut smärta och utveckling av kronisk smärta.
Men idag finns det i Sverige inga generella riktlinjer för hur man förebygger akut smärta före och efter en operation.
– En bra metod är att låta patienterna i samband med narkosbedömning besöka en anestesiavdelning där de kan ställa frågor om smärta, säger Anders Wincent, biträdande överläkare på smärtsektionen vid Karolinska universitetssjukhuset och en av forskarna bakom den svenska rapporten.
En av de slutsatser som dras i Lancet är att man bör försöka minska de kirurgiska ingreppens omfattning för att undvika nervskador.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng