Kraftig ökning av läkemedelspriser

Priset på läkemedel har ökat betydligt mer än konsumentprisindex enligt en amerikansk rapport. Cancer- och diabetespreparat står för de största ökningarna.

2 maj 2014, kl 09:44
1

Priset på läkemedel har ökat betydligt mer än KPI i USA. Istockphoto.

Det är nyhetsbyrån Bloomberg som låtit det amerikanska företaget DRX analysera utvecklingen av läkemedelspriser. I sin rapport konstaterar de att sedan 2007 har många av läkemedelsbolagen fördubblat priset på flera av sina produkter.

Merck, Novartis, Eli Lilly och Pfizer hör till de företag som har ökat priset med minst 75 procent på flera av sina läkemedel de senaste sju åren.  Som exempel nämns Eli Lillys insulin Humulin, vars pris stigit med 354 procent under perioden. Lantus från Sanofi är 160 procent dyrare idag än 2007 och Under samma tidsperiod har konsumentprisindex i USA stigit med 12 procent, skriver Bloomberg.

Läkemedel som används vid diabetes hör till de som ökat mest i pris, men även cancerbehandlingar har skjutit i höjden enligt rapporten. Glivec från Novartis har ökat kraftigt liksom Roches Tarceva. Prisökningarna gäller även produkter vars patent gått ut, kolesterolsänkaren Lipitor från Pfizer, har till exempel blivit 102 procent dyrare på sju år.

Andrew Topen från Pfizer, uppger för Bloomberg att priserna på företagens läkemedel speglar flera faktorer som utvecklingskostnader och det värde de tillför till sjukvårdssystemen.
 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Blev väldigt förvånad över rubriken och ingressen då svenska läkemedelspriser legat stilla och sjunker på flera områden. Hoppas inte denna tidning medvetet försöker vilseleda läsarna och driva opinion baserat på amerikanska läkemedelspriser.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng