Annons

Konkurrensverket vill skrota apoteksmonopolet

Enligt en ny rapport vill Konkurrensverket att statens uppgifter ska renodlas. Ett exempel som verket ger är att avveckla Apotekets monopol på läkemedelsförsäljning.

23 apr 2002, kl 16:18
0

Konkurrensverket anser att de uppgifter som inte tillhör statens kärnverksamhet bör avvecklas eller överlåtas till en annan huvudman. Dessutom vill verket att man tillsammans med Statskontoret ska få i uppdrag att ta fram en långsiktig plan för konkurrensutsättning av statlig verksamhet. Konkurrensutsatt verksamhet bör normalt inte bedrivas i myndighetsform.

I rapporten framhåller Konkurrensverket apoteksmonopolet som ett önskvärt monopol att avveckla. Avvecklingen täcker det totala monopolet, vilket omfattar försäljning av både receptfria och receptbelagda läkemedel.

Verket tycker att effekterna från andra avmonopoliseringar har varit positiva, som till exempel regelreformer och att nya aktörer har kommit in. Som exempel nämner Konkurrensverket el-, tele- och transportmarknaden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng