Kommentarer till generaladvokatens utlåtande

Stefan Carlsson, vd Apoteket ? Uttalandet är mer långtgående än vad vi trodde att det skulle bli. Vi hade förberett oss på ett antal olika scenarios. Det här kom ganska långt ner på min lista men jag är inte oroad. Våra ägare vill inte ha en förändring så vi arbetar vidare för att Apoteket ska […]

15 jun 2004, kl 15:34
0

Annons

Stefan Carlsson, vd Apoteket
? Uttalandet är mer långtgående än vad vi trodde att det skulle bli. Vi hade förberett oss på ett antal olika scenarios. Det här kom ganska långt ner på min lista men jag är inte oroad. Våra ägare vill inte ha en förändring så vi arbetar vidare för att Apoteket ska stå starkt i framtiden oavsett hur beslutet blir i EG-domstolen.

Eva Nilsson Bågenholm, ordförande Läkarförbundet
? Jag är positivt överraskad av hur långt generaladvokaten går eftersom han även dömer ut monopolet på receptbelagda läkemedel. Min tolkning är att monopolet nu försvinner på åtminstone receptfritt vilket jag och Läkarförbundet tycker är bra. Vi anser inte att monopol är försvarbart, vare sig för läkemedelsförsäljning eller för sjukvård.

Richard Bergström, vd Läkemedelsindustriföreningen
? Jag är överraskad att EG-domstolens generaladvokat går så långt i sitt ifrågasättande av det svenska apoteksmonopolet. Men det som inte finns i generaladvokatens yttrande är en diskussion om de samhällsekonomiska konsekvenserna ett sådant beslut skulle ha. Om domstolen går på generaladvokatens linje är det inte osannolikt att kostnaderna för samhället blir högre.

Åke Färnlöf, vd Svensk Egenvård
? Ett avskaffande av monopolet skulle gynna både konsumenter och affärsverksamheter. För de auktoriserade hälsobutikerna kommer ett utvalt sortiment att kunna medföra nya kunder samtidigt som vissa produkter, till exempel glukosamin, på nytt kan få försäljas utanför apotek.

Ronnie Hansson, ordförande Sveriges Farmacevtförbund
? Generaladvokatens uttalande kan innebära att tillgängligheten till läkemedel för konsumenterna ökar, vilket är positivt. För farmacevterna som arbetar inom apoteksväsendet innebär det att de får en möjlighet till mångfald när det gäller alternativa arbetsgivare eller att bli egenföretagare
som andra yrkesgrupper inom hälso- och sjukvårdsområdet har.

Britt-Marie Skoglösa, ordförande Farmaciförbundet
? Jag är förvånad över att generaladvokaten uttalar sig om hela apoteksmonopolet och inte gör skillnad på försäljning av receptfria respektive receptförskrivna läkemedel. Det är mycket allvarligt och jag känner stark oro för att de svenska receptariernas möjligheter att bibehålla sin ställning som farmacevtiskt verksamhetsansvariga hotas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng