Annons
Försäljning klar av Apoteksgruppen
Foto: Fredrik Hjerling.

Försäljning klar av Apoteksgruppen

Köparen är Euroapotheca, en internationell apotekskedja med 450 apotek i Baltikum, Polen och Ukraina. Priset för alla aktier är 1 694 miljoner kronor.

28 nov 2017, kl 11:41
1

Apoteksgruppen i Sverige Holding AB är en fram tills nu statligt ägd serviceorganisation som stöder och samordnar de egenföretagare som driver de totalt 189 apotek som ingår i den frivilliga apotekskedjan Apoteksgruppen. Bolaget äger en procent i varje apotek. Intäkterna består bland annat av serviceavgifter från medlemsapoteken.

Bolaget bildades för sju år sedan för att planera och genomföra bolagiseringsprocessen för 150 av Apoteket AB:s apotek, från statligt ägda till att drivas av egenföretagare. Uppdraget gällde från 2010 till 2014. Sedan dess har bolaget fungerat på marknadsmässiga villkor och utan något uppdrag från riksdagen. Försäljningsprocessen inleddes i höstas.

– Vår uppfattning är att Apoteksgruppen utvecklas bättre utan en statlig ägare och vi är därför väldigt glada över att idag kunna presentera en ny ägare som är villig att utveckla bolaget och kedjan vidare, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Köparen Euroapotheca får vid köpet samtliga aktier i Apoteksgruppen i Sverige Holding AB, inklusive det enprocentiga ägandet i de anslutna medlemsapoteken. Euroapotheca omsätter 350 miljoner euro och har cirka 3000 anställda på apotek i Baltikum, Polen och Ukraina. Bolaget ingår i en koncern, Viliaus Prekyba, som är den marknadsledande detaljhandelsaktören i Baltikum. Försäljningen måste godkännas av Konkurrensverket.

 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Sorgligt att ägandet inte blir kvar i vårt land. Märkligt att en s-regering, som var emot omregleringen, tar ett sådant beslut. Valet av köpare, ledande detaljhandelsaktör, visar åter igen att pengarna styr. Det underlättar knappast att genomföra alla goda intentioner som nämnts i apoteksmarknadsutredningen.