Annons
KI fäller Macchiarini för forskningsfusk

KI fäller Macchiarini för forskningsfusk

I dag beslutade Karolinska institutet att en av kirurgens forskningsartiklar baseras på oredlighet i forskning.

20 dec 2016, kl 15:07
0

Karin Dahlman-Wright, vikarierande rektor KI. Foto: Erik Cronberg, KI.

Henrik Grönberg, vikarierande prorektor KI. Foto: Stefan Zimmerman, KI

Beslutet meddelas på KI:s hemsida. Samtidigt skriver vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright och vikarierande prorektor Henrik Grönberg en artikel på DN Debatt.

Det aktuella ärendet gäller en artikel som publicerades i tidskriften Nature Communications 2014, ”Experimental orthotopic transplantation of a tissue-engineered oesophagus in rats”. Den friades av förre rektorn Anders Hamsten, som tvingades avgå i februari i år.

Tre forskare utöver Paolo Macchiarini anses nu av KI vara skyldiga till forskningsfusk. De två seniora forskarna, varav en alltså är Paolo Macchiarini, är i dag inte anställda vid KI, varför några åtgärder mot dem på arbetsrättslig grund inte är aktuella, förklarar institutet.

För två av de mer juniora författarna till artikeln anser KI att det finns förmildrande omständigheter. De har bland annat haft en beroendeställning gentemot de seniora forskarna. De får därför endast en erinran.

KI:s vikarierande rektor och prorektor går därmed emot Centrala etikprövningsnämndens beslut, då de anser att inte alla medförfattare till en vetenskaplig artikel som fälls för forskningsfusk, kan ställas till svars för hela den publicerade studien.

”Den som är expert på en viss metod kan sakna förutsättningar att ta ansvar för de sammantagna slutliga resultaten och därför har varje författares ansvar bedömts individuellt” skriver de på KI:s hemsida.

På DN Debatt konstaterar rektorerna även att KI inte haft tillräckliga kontrollsystem för att förebygga och upptäcka fusk. De ber de fyra läkarna som larmade om Macchiarinis forskningsfusk, men som till en början blev ignorerade, om ursäkt:

”Samtidigt behöver vi bättre skydda de som slår larm. Att de visselblåsare som larmade om Paolo Macchiarinis verksamhet inte blev hörda är oacceptabelt och här ber KI offentligt visselblåsarna om ursäkt för det. KI måste ha ett system som skyddar de som larmar och just nu säkerställer KI att det finns goda vägar för att rapportera fusk. Något annat är inte godtagbart för ett universitet som vill kännetecknas av kvalitet.”

Fler vetenskapliga artiklar signerade Paolo Macchiarini är under utredning.