Sjöbergpriset för upptäckt av cancerhämmare
Kevan Shokat. Foto: Cindy Chew

Sjöbergpriset för upptäckt av cancerhämmare

Årets Sjöbergpris går till kemisten Kevan Shokat som lagt grunden för en ny era inom cancerbehandling.

15 feb 2023, kl 11:53
0

Mottagare av Sjöbergpriset 2023 är professor Kevan Shokat vid University of California, San Fransisco. Han får priset för en banbrytande upptäckt som lett till ny effektivare behandling för svårt sjuka lungcancerpatienter. Den väntas också få stor framtida betydelse för fler grupper av cancerpatienter.

Genombrott av Kevan Shokat 2013

Det är Kungliga vetenskapsakademien och Sjöbergstiftelsen som tillsammans delar ut Sjöbergpriset. Det går till forskare som gett avgörande bidrag till cancerforskningen.

Årets pristagare Kevan M. Shokat är professor vid såväl avdelningen för kemi som vid avdelningen för cellulär och molekylär farmakologi vid University of California. År 2013 lyckades han med något som många försökt i flera decennier utan att lyckas. Han utvecklade den första substansen som kan hämma ett muterat protein i familjen RAS.

Den genfamiljen är central för uppkomsten av cancer. Mutationer i någon av de tre generna i familjen RAS kan kopplas till omkring en femtedel av all cancer. För vissa cancerformer är RAS-mutationer ännu viktigare för cancerutvecklingen. Det gäller bland annat lungcancer och cancer i bukspottkörteln.

Ett läkemedel godkänt hittills

Kevan Shokat utvecklade en hämmaren av ett muterat Ras-protein, K-Ras. Han konstruerade en molekyl som fäster på proteinet och låser fast det i ett inaktivt läge. Det leder till att celldelningen upphör och tumörens slutar växa.

Den aktuella mutationen kan bland annat orsaka en svår form av lungcancer. Baserat på Kevan Shokats upptäckt utvecklades ett första RAS-hämmande läkemedel mot lungcancer. År 2021 fick läkemedelsföretaget Amgen detta läkemedel, Lumykras (sotorasib), godkänt i både USA och EU. Jämfört med annan behandling har det visat sig ge både förbättrad livskvalitet och förlängd överlevnad på i genomsnitt en månad.

Precis som det är med andra cancermediciner så är det inte alla patienter som svarar på behandlingen och det finns tecken på att tumörerna kan utveckla resistens. Ett intensivt utvecklingsarbete pågår nu för att ytterligare förbättra den första generationens läkemedel.

– Det här är startskottet på en helt ny era där man bygger vidare på grundupptäckten. Det har redan betytt mycket för lungcancerpatienter och i framtiden kan det få stor betydelse även för andra grupper av patienter vars cancer är orsakad av muterade Ras-proteiner, säger Urban Lendahl, professor i genetik vid Karolinska Institutet och ledamot av priskommittén, i ett pressmeddelande.

En miljon dollar

Sjöbergsprisets totala prissumma är en miljon US-dollar. En tiondel av detta är ett personligt pris till forskaren medan resten är ett anslag till fortsatt forskning.

– Det sätt som priset är strukturerat på innebär att större delen av pengarna går till forskning. Det här är det största anslag jag har sett och det kommer att göra stor skillnad för vår forskning. Jag uppskattar verkligen hur det är upplagt, kommenterar Kevan Shokat i pressmeddelandet.

2023 års Sjöbergpris kommer att delas ut i samband med Kungliga vetenskapsakademiens högtidssammankomst 31 mars.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng