Annons
Hon tar över rodret på Folkhälsomyndigheten
Karin Tegmark Wisell.

Hon tar över rodret på Folkhälsomyndigheten

Det blir Karin Tegmark Wisell som tar över som generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

28 okt 2021, kl 15:06
0

Karin Tegmark Wisell

Karin Tegmark Wisell vid presskonferensen.

Redan på måndag tillträder Karin Tegmark Wisell som ny generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Det meddelade socialminister Lena Hallengren, S, vid en presskonferens på torsdagen.

– Jag är mycket glad över att Karin Tegmark Wisell har tackat ja. Det känns mycket tryggt. Hon är synnerligen välkvalificerad och har rätt kompetens, rätt erfarenhet och en stark vilja att föra Folkhälsomyndigheten vidare, sa socialministern.

Den tillträdande generaldirektören är liksom sin företrädare läkare. Hon är disputerad specialist i klinisk bakteriologi och började 2007 på dåvarande Smittskyddsinstitutet. Där arbetade hon bland annat med övervakningen av antibiotikaresistens och fortsatt tillgång till effektiva antibiotika. År 2014 slogs denna myndighet ihop med Statens folkhälsoinstitut och delar av Socialstyrelsen varvid Folkhälsomyndigheten bildades.

Hon fortsatte att arbeta med folkhälsofrågor vid den nya myndigheten där hon hunnit med flera olika chefsroller. Till generaldirektörsposten kommer hon från uppdraget som biträdande statsepidemiolog och chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

Under pandemin har Karin Tegmark Wisell haft en framskjuten roll som företrädare för Folkhälsomyndigheten. Vid torsdagens presskonferens tillsammans med socialministern underströk den blivande generaldirektören dock framför allt myndighetens breda folkhälsouppdrag.

– Det skiljer fem år i genomsnittlig livslängd mellan personer utan gymnasial utbildning och dem som har högskoleutbildning. Och även pandemin har tydligt synliggjort hälsoklyftorna i vårt land. Att verka för att genomföra riksdagens beslutade mål att sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation är en av de viktigaste frågorna för hela samhället, sa hon.

– Jag ser fram emot att fortsatt utveckla myndighetens viktiga uppdrag med att verka för god och jämlik hälsa i hela befolkningen.

När Karin Tegmark Wisell tillträder på måndag 1 november slutar samtidigt avgående generaldirektören Johan Carlson. Hans förordnande har blivit förlängt flera gånger på grund av pandemin och för att rekryteringsprocessen dragit ut på tiden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng