Kapslar mot covid-19 in i WHO-rekommendationer
Lagevrio (molnupiravir) Foto: Merck

Kapslar mot covid-19 in i WHO-rekommendationer

Världshälsoorganisationen, WHO, har lagt till antiviralen molnupiravir i sina behandlingsråd för covid-19.

4 mar 2022, kl 09:34
0

Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar nu antivirala kapslar mot covid-19 med substansen molnupiravir. Det framgår av WHO:s senaste uppdatering av riktlinjerna för behandling av covid-19. Riktlinjerna är publicerade av British medical journal.

Världshälsoorganisationens expertpanel rekommenderar molnupiravir till en särskild grupp av patienter. Det handlar om nyligen covidsmittade som är lindrigt sjuka men har hög risk att få allvarlig sjukdom.

Till den gruppen räknas ovaccinerade, äldre personer samt personer med bristfälligt immunförsvar eller kroniska sjukdomar, enligt riktlinjerna.

Panelen framhåller att det inte är lämpligt att ge molnupiravir till unga utan underliggande sjukdomar eller till gravida eller ammande kvinnor. Detta på grund av läkemedlets biverkningsrisker.

WHO-rekommendationen är baserad på sex kliniska prövningar som sammanlagt omfattar närmare 4 800 patienter. Enligt expertpanelen ger studierna måttligt starkt stöd för att molnupiravir minskar risken för sjukhusinläggning och förkortar tiden med symtom.

Kapselbehandlingen med molnupiravir utvecklas av läkemedelsföretagen MSD och Ridgeback biotherapeutics. De har ansökt hos läkemedelsmyndigheten EMA om marknadsgodkännande i EU för terapin, under marknadsnamnet Lagevrio.

Sverige har ingått ett ramavtal via EU om inköp av läkemedlet, men har ännu inte gjort någon beställning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng