Johannesört lika bra som paroxetin vid svår depression

Johannesört fungerar minst lika bra som paroxetin (Seroxat) för att behandla måttlig till svår depression. Dessutom tolereras det bättre. Det visar en studie som publiceras i dagens BMJ.

10 feb 2005, kl 18:12
0

Annons

Studien, som var randomiserad och dubbelblind, genomfördes på 21 psykiatriska primärvårdskliniker i Tyskland. 251 patienter, med depression och en totalpoäng om minst 22 på Hamiltons depressionsskala, randomiserades till paroxetin (Seroxat) eller johannesört i form av den patenterade formen WS 5570. Primärt utfallsmått var förändring på Hamiltonskalan, från baseline till dag 42.

Patienterna fick under sex veckor antingen 900 mg extrakt johannesört per dag, uppdelat på tre tillfällen, eller 20 mg paroxetin per dag. För dem som inte svarade på behandling ökades doserna efter två veckor till det dubbla. Detta gjordes för 57 procent av patienterna på johannesört och för 48 procent av patienterna på paroxetin.

Hamiltonpoängen sjönk för patienterna på johannesört med i snitt 14,4 poäng, och med 11,4 för dem på paroxetin. Samma resultat erhölls både för intention-to-treat-analys och för per protokoll-analys. Även enligt MADRS- och BDI-skalorna var johannesört bättre än paroxetin.

Författarna drar slutsatsen att johannesört, i form av WS 5570-extrakt, är minst lika bra som paroxetin för att behandla måttlig till svår depression.

Studien finansierades av det tyska företaget Willmar Schwabe Pharmaceuticals, som tillverkar WS 5570-extraktet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng