Annons
Jakt på smittkällan till ny influensa
Smittade har främst hittats i Shanghai. Foto: iStockphoto

Jakt på smittkällan till ny influensa

Den nya influensan H7N9 i Kina har hittills krävt 17 dödsfall. Inte alla sjuka har haft en uppenbar kontakt med fåglar och jakten på smittkällan fortgår.

18 apr 2013, kl 17:43
0

Annons

H7N9 fortsätter att spridas i Kina. Totalt har fler än 82 laboratorieverifierade fall hittats och 17 personer har avlidit. De flesta smittade är i områdena runt Shanghai, men smittade har även hittats i andra delar av Kina, skriver Smittskyddsinstitutet. 

Man har hittat fall av smittade med mycket milda symtom, och även några enstaka fall där personerna bara är bärare av viruset.

Än har forskarna inte hittat smittkällan. Viruset har hittats hos olika fåglar, men hos en del av de smittade finns inte någon tydlig kontakt med levande höns. Det finns ännu inga tecken på att H7N9 smittar mellan människor, enligt WHO.

Eftersom smittkällan inte är funnen och fåglarna inte blir sjuka av smittan så kan det vara svårt att hindra ytterligare smittspridning, menar Smittskyddsmyndigheten. Kinesiska myndigheter har dock stängt fågelmarknader och varnar för kontakt med levande fåglar.

Det finns inga råd om att undvika resor till regionen, men man bör undvika kontakt med fåglar och fågelavföring.

Kinesiska myndigheter har tidigare meddelat att det kan ta sju månader att utveckla ett vaccin mot H7N9.