Annons

Inhalatorer till KOL-medicin kan ge för hög dos

Användning av inhalator till bronkvidgande läkemedel kan öka risken
att dö i förtid. Det menar brittiska och amerikanska forskare i en
artikel i British Medical Journal.

15 jun 2011, kl 13:24
0

De brittiska och amerikanska forskarna har tittat på användningen av den långverkande bronkdilateraren tiotropium i inhalatorn Respimat Soft Mist Inhaler från Boehringer Ingelheim. De har gått igenom data från fem kliniska prövningar med totalt 6 500 patienter och drar slutsatsen att KOL-patienter som använder Spiriva Respimat löper en 50-procent högre risk för dödlighet än de som fått placebo.

Sonal Singh vid John Hopskins University School of Medicine som lett studien, säger till Reuters att forskarna misstänker att förklaringen ligger i att inhalatorn ger en högre dos av tiotropium än vad som anges. Forskarna bakom studien säger också att en del av den ökade dödligenheten kan beror på hjärtproblem.

Inhalatorn är godkänd för användning inom EU men den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har sagt nej till den i väntan på att mer data kan bevisa att den är säker för användning. En av forskarna som ligger bakom artikeln är svensken Curt Furberg som varit med i flera uppmärksammade studier om bland annat KOL-läkemedel.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng