Ingen vaccinfabrik i Norden

Deltagarna på det Nordiska ministermötet om pandemiberedskap kunde inte enas om några
planer för en nordisk vaccinproduktion. Folhälsominister Maria Larsson
anser inte heller att det är ett alternativ med en svensk fabrik.

29 jan 2008, kl 23:50
0

Folkhälsominister Maria Larsson hade igår ett möte med de nordiska ministrarna angående ländernas pandemiberedskap. En av de frågor som diskuterades var hur länderna ska göra med en nordisk vaccinproduktion. SBL Vaccin lämnade in en förstudie till regeringen innan jul om vad det skulle kosta att bygga en fabrik i Solna, i förstudien erbjöd sig också SBL Vaccin att producera vaccin till den nordiska marknaden.

Men den studien fick kraftig kritik av flera experter som menade att den teknik och de vacciner som SBL föreslog var för dåligt testade.
– Att i nuläget ta initiativ till att upprätta en vaccinfabrik varken på egen hand eller tillsammans med övriga nordiska länderna är för riskfyllt, säger Maria Larsson i ett pressmeddelande.

Istället ska de nordiska länderna samararbeta mer kring upphandlingen av så kallade garantidoser, som innebär att ett land sluter avtal med ett företag som garanterar att leverera pandemivaccin vid en eventuell pandemi. Frågan om vaccinfabrik ska utvärderas igen efter att det teknikskifte som håller på att hända inom vaccinproduktionen har kommit längre än vad det gjort idag.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng