Annons

Inga svenska barn har ärvt talidomidskada

Det har framförts misstankar, bland annat i British Medical Journal, om att talidomid (Neurosedyn) skulle kunna vara mutagent. Det har också förekommit fallrapporter där barn haft liknande skador som deras talidomidskadade föräldrar.I en studie har 64 svenska barn i åldrarna 0?18 år med en eller två talidomidskadade föräldrar undersökts. Men ingen av de skador som […]

5 jun 2002, kl 17:43
0


Det har framförts misstankar, bland annat i British Medical Journal, om att talidomid (Neurosedyn) skulle kunna vara mutagent. Det har också förekommit fallrapporter där barn haft liknande skador som deras talidomidskadade föräldrar.
I en studie har 64 svenska barn i åldrarna 0?18 år med en eller två talidomidskadade föräldrar undersökts. Men ingen av de skador som dessa barn uppvisar är typiska för talidomids fosterskadande effekter.
Forskarna Marita Andersson Grönlund, Eva Philipson och Kerstin Strömland på Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra i Göteborg konstaterar att materialet dock är för litet för att man ska kunna dra slutsatser om talidomid och ärftlighet.