Info om amning och graviditet

Sedan den 14 maj kan sjukvårdspersonal som har funktionen Janusfönster i sitt journalsystem få uppgifter om läkemedelsanvändning vid graviditet och amning. Men klassificeringen är en annan än den i Fass.

27 maj 2013, kl 09:33
0

Informationen om läkemedel vid graviditet och amning finns sedan tidigare på janusinfo.se, en sajt med kommersiellt obunden information om läkemedel från Stockholms läns landsting, SLL. Sedan ett par veckor finns informationen också tillgänglig direkt i journalsystemen via det som kallas Janusfönster.
– Nu finns informationen integrerat i sex journalsystem genom Janusfönster. Det ligger som en knapp i journalsystemen och är kopplat till bland annat patientens läkemedelslista, säger Tero Shemeikka, överläkare och operativt medicinskt ansvarig för Janusfönster vid SLL.

Informationen, som hämtas i Janusfönster utgår från substanser och kommer från SLLs kunskapsdatabaser Läkemedel och fosterpåverkan respektive Läkemedel och amning. Den som är van att söker informationen från Fass kan märka skillnad eftersom uppgifterna där utgår från produkter och kan ge en annan klassificering.
 – I Fass kan man få olika rekommendationer för produkter med samma substans, det beror på vilken klassificeringar företaget har valt. Här får läkaren samma rekommendation oberoende av viken produkt som väljs.

Nästa projekt inom Janusfönster är en funktion som ger rekommendationer om läkemedelsbehandling av personer med nedsatt njurfunktion. Den kommer att hämta uppgifter om patientens kreatininvärden från journalen som kopplas till läkemedelslistan.
-Den har körts i en pilot vi och hoppas kunna införa den brett snart, säger Tero Shemeikka.

Förutom i SLL finns funktionen Janusfönster i vissa journalsystem i fem andra landsting runt om i landet.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng