Annons

Indiska företag får betalt för att undvika EU

Den indiska staten kommer att ge ersättning till läkemedelsföretag som
skeppar sina produkter direkt till tredje världen utan att passera EU.
Anledningen är att flera leveranser har blivit stoppade för att de
ansetts innehålla förfalskade läkemedel.

10 aug 2009, kl 11:46
0

Annons

Under de senaste 16 månaderna har över 20 leveranser av generiska läkemedel stoppats i EU på sin väg från Indien till slutkunder i Afrika, Asien och Latinamerika. De indiska tillverkarna som står bakom generikaprodukterna låter vanligen varorna ta vägen via EU-länder som Nederländerna, Frankrike, Storbritannien och Tyskland. Det är billigare än att skeppa varorna direkt till slutdestinationen.

Men efter att den europeiska tullen beslagtagit flera leveranser från företag som Aurobindo, Cipla och Dr Reddy´s, efter misstankar om att de innehåller förfalskade läkemedel, har indiska staten tröttnat. De uppger nu, enligt nyhetstjänsten Pharma Times, att indiska företag kommer att få ersättning för de extra kostnader det innebär att skeppa läkemedlen utan att passera EU.

Indiska myndigheter har också vänt sig till WHO för att få hjälp att utreda om EU missbrukar regelverket när de beslagit leveranserna. De menar att unionen missbrukar de regler som är till för att hindra att förfalskade läkemedel kommer genom tullen för att hindra helt lagliga generikaleveranser. Motivet skulle vara att skydde de europeiska läkemedelsproducenterna från indisk konkurens.

Frågan behandlas nu av en grupp inom Världshandelsorganisationen, WTO.