HPV-vaccinering har effekt på förstadier

HPV-vaccineringen har rejält minskat risken för danska kvinnor att utveckla förstadier till livmoderhalscancer, enligt ny dansk forskning.

24 feb 2014, kl 10:54
0

Det är slutsatsen i en dansk studie där forskare undersökt förekomsten av förstadier till livmoderhalscancer bland danska kvinnor och flickor som vaccinerats med Gardasil.

 

Studien, där forskarna undersökt skillnaden i förekomst av förstadier mellan vaccinerade och ovaccinerade i hela landet är den första i sitt slag. Den visar att bland kvinnor födda mellan 1989 och 1999 har det varit betydligt färre fall av precancerösa livmoderhalscancerfall bland de vaccinerade, jämfört med de som inte vaccinerats. Enligt läkaren och forskaren Susanne Kruger Kjaer vid Cancer Society och National Hospital visar studien på en minskning av förstadier på mellan 40 och 80 procent.
– Man måste anta att det också gäller för risken att utveckla sjukdomen, säger hon till Videnskap.dk.

Men när man vaccinerar mot livmoderhalscancer med Gardasil vaccinerar man mot fyra typer av HPV-virus, de vanligaste i Europa.
– Det finns alltså andra virustyper som inte påverkas av vaccinet. Det intressanta är om dessa kommer att sprida sig när man vaccinerar mot de som idag är vanligast, påpekar professor Jan Pravsgaard Christensen till Videnskab.dk.

På sikt behöver man därför studera om vi får en ökad förekomst av livmoderhalscancer orsakad av de HPV-virus som vaccinet inte skyddar mot, menar han.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng