Annons

HPV-upphandling avgjord

Kammarrätten prövar inte landstingens upphandling av HPV-vaccin. Med det avslutas en lång juridisk process.

21 dec 2011, kl 17:59
0

Annons

En av Sveriges mest segdragna upphandlingar är över. Upphandlingen av ett nationellt vaccin mot humant papillomvirus, HPV, som orsakar livmoderhalscancer har pågått sedan 2010. Den första upphandlingen vann Glaxosmithkline med sitt vaccin Cervarix. Konkurrenten Sanofi Pasteur MSD överklagade upphandlingen i både förvaltningsrätten och kammarrätten. I mars i år beslutade kammarrätten att SLL brutit mot upphandlingslagen i avtalet och upphandlingen var tvungen att göras om.

När den omgjorda upphandlingen var klar i september föll valet denna gång på SP MSD:s vaccin Gardasil. Skyddet mot kondylom, som Cervarix saknar, blev avgörande. GSK överklagade till förvaltningsrätten, som avslog överklagandet. Nu beviljar inte kammarrätten GSK prövningstillstånd och därmed kan landstingens upphandling avslutas, enligt ett pressmeddelande från domstolen.

Flera landsting har redan påbörjat vaccineringarna av flickor födda 1993 och 1994 genom direktupphandlingar. Men nu kan landstingen alltså gå vidare och teckna ett nationellt avtal om vaccination mot HPV med Gardasil.