Annons
Hon ska utreda förbättrad nationell läkemedelslista
Sofia Wallström. Foto: Jann Lipka

Hon ska utreda förbättrad nationell läkemedelslista

IVO:s generaldirektör Sofia Wallström får regeringens uppdrag att utreda förbättringar av läkemedelslistan.

27 sep 2023, kl 15:36
0

En förbättrad nationell läkemedelslista är målet för ett nytt regeringsuppdrag som går till Sofia Wallström, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Här är kommittédirektiven.

Försenad lista

Det är, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, över två år kvar tills alla regioner måste vara anslutna till den nationella läkemedelslistan.

Införandet av denna samlade informationskälla om patienters förskrivna läkemedel har drabbats av många förseningar. Och det är inte alla som tror att införandet verkligen kommer att bli helt klart till 1 december 2025.

Men tongångarna från socialdepartementet är optimistiska:

– Nu finns registret nationella läkemedelslistan på plats och aktörerna kommer snart att vara anslutna. Därför vill vi ta nästa steg som innebär fler uppgifter i registret vilket kommer att underlätta för personal och öka patientsäkerheten, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i ett pressmeddelande om det nya regeringsuppdraget.

Vill se bättre nationell läkemedelslista

Regeringen tillsätter enligt pressmeddelandet Sofia Wallström som särskild utredare för att “se över möjligheterna att utveckla registret nationell läkemedelslista. Syftet är att skapa ett mer ändamålsenligt register och att höja patientsäkerheten.”

Registret nationell läkemedelslista innehåller uppgifter om patienters förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor, som till exempel livsmedel för särskilda näringsändamål.

Uppgifter som kan läggas till

Sofia Wallström ska nu se över möjligheterna att utveckla registret ytterligare genom att fler uppgifter läggs till. Hon ska även undersöka hur att regleringen kan bli tydligare samt hur hälso- och sjukvården och öppenvårdsapoteken kan få anpassade arbetsprocesser.

Något som regeringen vill ha svar på är om även slutenvårdsläkemedel och vacciner kan läggas till i registret. Samma sak gäller medicintekniska produkter.

Uppdraget ska redovisas senast den 14 februari 2025.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng