Annons

Hon blir vd på Apotekarsocieteten

Det blir Karin Meyer som tar över vd-posten på Apotekarsocieteten i vår. Hon vill jobba för en modern medlemsorganisation och opinionsbildning och är inte rädd för en bred verksamhet.

29 jan 2014, kl 11:00
0

Annons

Karin Meyer blir ny vd på Apotekarsocieteten.

Karin Meyer, idag vd inom Pharma consulting group, blir ny vd på Apotekarsocieteten, APS. Hon tar över efter Andreas Furängen som slutar den sista april.

Karin Meyer säger att hon är glad och stolt över uppdraget att leda APS.
– Det ska bli spännande att arbeta i  och leda en organisation med en så stark tradition och historisk förankring men med ett modernt fokus. I takt med att omvärlden förändras kommer det att vara än viktigare att APS vidareutvecklas som mötesplats och opinionsbildare inom läkemedelsområdet. Att arbeta med kombinationen av affärsdrivande verksamhet, en ideell organisation och driva opinionsbildande verksamhet är något jag ser fram emot.

Rekryteringsprocessen har letts av ordförande i APS styrelse, Eva Sjökvist Sears, som medger att kravspecifikationen på en ny vd var omfattande.
– Vi sökte en person med en gedigen förankring i läkemedelsbranschen. Eftersom APS har verksamhet och aktivitet både inom life science, forskning, apoteksvärlden och hälso- och sjukvården krävs det en väldigt bred erfarenhet. Vi ville också hitta någon som kan vara opinionsbildande och bidra till att stärka verksamheten inom alla de områden som vi är aktiva inom. Allt detta stämmer in på Karin Meyer och jag är väldigt nöjd med vår rekrytering, säger hon.

Karin Meyer började sin läkemedelskarriär som receptarie och efter en farmacie kandidatexamen doktorerade hon inom farmakologi vid Uppsala universitet och har även bedrivit forskning vid UCLA i USA. Hon har därefter bland annat arbetat på Läkemedelsverket, med hälsoekonomi på Astrazeneca och varit vd för Quintiles i Skandinavien.

Det var på Quintiles under sitt första chefsuppdrag som hon insåg att det var ledarskap hon vill ägna sig åt.
– Det är otroligt spännande att se vad en organisation kan uppnå genom att ha tydliga mål och visioner. Det är något jag ser fram emot att arbeta med i mitt nya jobb. Men den första tiden kommer jag ägna mig åt att lyssna och känna av för att lära mig organisationen och verksamheten, säger hon.

Sedan två år är Karin Meyer vd för två bolag inom koncernen Pharmaconsulting group; PCG Services AB, ett CRO-företag inom kliniska prövningar och PCG Solutions AB som utvecklar EDC system för kliniska prövningar.

Som vd för APS leder man både den ideella verksamheten med runt 5000 medlemmar och den affärsdrivande kurs – och bokverksamheten liksom tidningen Läkemedelsvärlden. Dessutom förväntas man delta i diskussioner och föra fram APS vision, att öka kunskap om läkemedel. En uppgift som skulle kunna ses som mastig och spretig.
– Jag vill gärna vända på det och se alla delarna som en tillgång även om man självklart måste fokusera och välja vissa områden och frågor att driva. För att APS ska vidareutvecklas inom ramen för visionen att öka kunskapen om läkemedel så krävs det att man trots bredden, vågar ta ställning i vissa prioriterade frågor och även synas i debatten. 
– Det finns säkert många åsikter och tyckande inom organisationen vilket kan vara en utmaning, men den här bredden är värdefull och driver mig mer än den oroar mig, säger Karin Meyer.

Apotekarsocieteten står inför flera förändringar under våren. Förutom att få en ny vd så lämnar under våren ordförande Eva Sjökvist Saers sitt uppdrag liksom fyra andra medlemmar i styrelsen.
– Vi i nuvarande styrelsen och valberedningen har tillsammans ett ansvar att säkerställa en bra överlämning. Jag ser ingen fara i att det sker flera förändringar samtidigt utan tror att det kan innebära mycket positivt för Apotekarsocieteten, säger Eva Sjökvist Saers.

 

Karin Meyer

  • Kommer närmast från jobbet som vd för två bolag inom koncernen Pharmaconsulting group; PCG Services AB, ett CRO-företag inom kliniska prövningar och PCG Solutions AB som utvecklar EDC system för kliniska prövningar.
  • Hon disputerade 1994 inom på området läkemedelsutveckling inom magsår och Helicobacter pylori och gjorde sin post doc vid UCLA, USA.
  • Har  tidigare arbetat med bland annat hälsoekonomi i kliniska prövningar inom Astrazeneca, som handläggare vid Läkemedelsverket, biträdande chef vid Uppsala Universitet Innovation och vd för Quintiles Skandinavien. Hon har också varit styrelseledamot i flera life sciencebolag.
  • Beskriver sig som en sportnörd som sysslar med triathlon som motionsform.
Petra Hedbom
Tidigare chefredaktör Läkemedelsvärlden.se
Föregående artikel Kraftig minskning av antibiotika
Nästa artikel Astrazeneca ingår forskningspakt om antibiotika