Hon är Sweden Bios nya vice vd och policychef
Helena Strigård blir ny vice vd och policychef på branschorganisationen Sweden Bio.

Hon är Sweden Bios nya vice vd och policychef

Helena Strigård kommer närmast från regeringskansliet och vill se en svensk life science i världsklass.

13 sep 2017, kl 10:19
0

Annons

Sedan Ingrid Heath lämnade tjänsten som vice vd och policychef för Sweden Bio, branschorganisationen för life science-företag, i början av sommaren har platsen varit vakant.

Nu står det dock klart att Helena Strigård, som i dag arbetar som opolitisk tjänsteman på Finansdepartementets budgetavdelning, tillträder och tar över båda posterna.

I sitt nuvarande arbete har Helena Strigård bland annat haft ansvar för närings- och forskningspolitiken och arbetet med forsknings- och innovationspropositionen som presenterade förra året.

Vad kan din erfarenhet från regeringskansliet bidra med i din nya tjänst?
Jag hoppas och tror att jag kan bidra med en slags flerspråkighet och förståelse för den politiska logiken och de politiska processerna. Hur politik blir till och implementeras helt enkelt, säger Helena Strigård.

Helena Strigård är i grunden civilingenjör i bioteknik och fil. kand i företagsekonomi och har tidigare bland annat arbetat som forsknings- och innovationspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv samt som rådgivare på Business Europe.

Vad ser du som svensk life science största utmaning?
– Den internationella konkurrensen är knivskarp och blir allt mer påtaglig och för att möta det måste alla våra ingångsvärden vara av världskvalitet: högre utbildning, forskning, arbetskraft med mera. På det har vi stora strukturomvandlingar, en ökad digitalisering och nya krav på sjukvården. Svensk life science måste vara i världsklass på alla dessa områden och där tror jag att vi har en del att jobba på.

Vad blir det första du sätter igång med på din nya tjänst?
– Jag har inte tillträtt ännu, men jag ser svensk life science som en starkt konstruktiv kraft som sitter inne med många av lösningarna på de samhällsproblem vi har inom vård och medicin. Jag brinner för att vi verkligen ska kunna få full utväxling inom de här områdena, säger Helena Strigård.

Helena Strigård tillträder som vice vd och policychef för Sweden Bio den 27 november