Höjning av goda kolesterolet ger fördelar

Ett nytt nikotinsyrabaserat läkemedel som höjer HDL ger i kombination med en statin minskad risk för aterosklerosutveckling, visar en ny studie.

12 nov 2004, kl 10:52
0

Annons

Låga nivåer av HDL, ?det goda kolesterolet?, är oberoende av patientens totalkolesterol en kraftfull riskmarkör för ischemisk hjärtsjukdom. Behandling av låga HDL-värden förekommer dock inte i någon större omfattning; en förklaring är att studier av vilka effekter höjning av HDL kan ge i stor utsträckning saknas och att befintliga läkemedel haft en ogynnsam biverkningsprofil.

Det HDL-höjande läkemedlet Niaspan, som innehåller nikotinsyra i en ny depåformulering, godkändes i Sverige i september och har en alternativ tolerabilitetsprofil.

Studien Arbiter 2, som presenterades vid American Heart Association-konferensen i New Orleans häromdagen, visar att höjning av HDL med hjälp av Niaspan i kombination med statinbehandling signifikant minskar aterosklerosbildningen hos patienter med etablerad hjärtkärlsjukdom. 167 patienter deltog i studien och resultaten har publicerats i tidskriften Circulations nätupplaga (se länk i högermarginal). Antalet kardiovaskulära händelser minskade också hos de som fick nikotinsyra och statin jämfört med kontrollgruppen, men inte signifikant.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng