Hjärtmedicin dras in – kan innehålla fel substans

Hjärtmedicin dras in – kan innehålla fel substans

Patienter som äter hjärtmedicinen Seloken kan ha fått en tarmmedicin i stället. ny dras läkemedlet tillfälligt tillbaka,

8 sep 2017, kl 12:24
0

Annons

Det är en tillverkningssats av Astrazenecas hjärtläkemedel Seloken med den aktiva substansen metoprolol och som har batchnummer VBBN som berörs, meddelar Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Risken finns att ytterförpackningen i stället innehåller en förpackning med Entocord med batchnummer VAPE. Entocord, i Sverige med namnet Entocort, är ett kortisonläkemedel som använd vid olika inflammatoriska sjukdomar.

Om man fått Entocord i stället för Seloken upphör den behandlande effekten av Seloken, med risk för hjärtklappning, förvärrad hjärtsvikt och förvärrad kärlkramp som följd. Det finns inga direkta risker med att ha tagit Entocord, enligt Läkemedelsverket.

Indragningen av Seloken berör både hälso- och sjukvården och apotek.

Har man som patient fått fel läkemedelsförpackning och tagit det felaktiga läkemedlet är uppmaningen att kontakta sin behandlande läkare, samt att återlämna den felaktiga förpackningen till apotek.

 

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng