Annons

Hjärtat i riskzonen

Indragningen av Vioxx har placerat säkerheten främst i den internationella läkemedelsdebatten. Många pekar på den ofta bristande uppföljningen av
nya läkemedel i klinisk praxis, inte minst preparat med kända eller misstänkta effekter på hjärta och kärl, som den felande länken i systemet.

29 mar 2005, kl 15:57
0

Detta temablock fokuserar på tre brännande läkemedelsfrågor med sinsemellan olika anknytning till hjärta-kärlområdet. Några inledande artiklar tar utgångspunkt i den risk för hjärt-kärlbiverkningar som coxiberna visat sig medföra och debattens konsekvenser. Röster har höjts för att säkerhetsarbetet måste förbättras för att om möjligt förhindra indragningar som den av Vioxx i höstas, främst via förbättrad uppföljning av användningen.

Den klassiska betablockeraren atenolol mot högt blodtryck ifrågasattes överraskande i höstas i en metaanalys. Läkemedlet är principiellt intressant för att det använts som referenssubstans i en rad läkemedelsprövningar, exempelvis den stora Life-studien. Men om referenssubstansen nu är så dålig ? hur värdefulla är då alla dessa studieresultat?

Vi tittar också närmare på den väl använda preparatgruppen A II-antagonisterna (ARB), som inte riktigt lyckats leva upp till förhoppningarna men ändå används flitigt i klinisk praxis. Avslutningsvis presenteras ett axplock av nyheter från den nyligen avslutade amerikanska hjärtläkarkonferensen ACC i Orlando.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng