Annons

Harriet Wallberg får sluta

Universitetskanslern och tidigare rektor för Karolinska institutet får lämna sin post, meddelades vid en presskonferens under måndagskvällen.

6 sep 2016, kl 10:13
1

Annons

Harriet Wallberg. Foto: Gunnar Ask

Minister för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, meddelade under måndagskvällen att Harriet Wallberg ska sluta som universitetskansler med anledning av Macchiarini-skandalen vid Karolinska institutet, KI.

– Utifrån den skarpa kritik som nu framkommit om Wallbergs ansvar för det som har skett som tidigare rektor vid KI är hennes förtroende skadat. Därför har jag kallat till mig henne för samtal om att hon inte längre kan verka i rollen som universitetskansler. Hon har sagt sig förstå detta, sade Helene Hellmark Knutsson, under presskonferensen.

Som Läkemedelsvärlden.se tidigare har rapporterat om visar Sten Heckschers utredning på stora brister gällande rekryteringen av Macchiarini och förlängningarna av hans anställning samt att uppföljning av hans forskning har skötts illa.

– Det har visat sig att KIs ledning inte har förstått vad det innebär att vara en statlig myndighet, vilket är helt oacceptabelt. Det har brutits mot regler och lagar och en stor del är bristande förvaltningskultur där regler åsidosatt, sade Helene Hellmark Knutsson.

Vidare pratade hon om vikten av rapporten som möjliggör till klarhet i vad som hänt, för att man nu ska kunna gå vidare.

– Nuvarande och kommande ledning måste upp med bristerna och skapa en god kultur, ta tillvara på allas kompetens och göra att alla vågar framföra sina synpunkter.

Regeringen kommer att följa arbetet med att återupprätta KIs förtroende och öka kravet på redovisningar inom en rad aktuella områden. Rapporten kommer även att analyseras djupare.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hon verkar huvudansvarig och det är nog rätt för hon anställde Macchiarini. Men klart när man letar syndabockar är det lätt att glömma Macchiarini själv. Kanske fel när rektorer, som i det här fallet var fysiolog, rekryterar forskare för transplantationskiruger hade varit bättre. De hade säkert vetat mer om Macchiarini via rykten mm.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng