Handlingsplaner mot resistens saknas

75 procent av länderna i en WHO-undersökning saknar adekvata handlingsplaner för att bemöta antibiotikaresistens.

5 maj 2015, kl 13:16
0

Världshälsoorganisationen, WHO, har gjort en global undersökning för att kartlägga vad som görs för att förhindra att fler antibiotikaresistenta bakterier uppstår.

Undersökningen gjordes under två år i WHOs alla sex regioner och fokuserade på frågor som organisationen ansåg vara förutsättningar för att det ska vara möjligt att minska utbredningen av antibiotikaresistens.

Av WHOs 194 medlemsländer deltog 133 länder i undersökningen. 75 procent av dessa länder saknade en adekvat handlingsplan. Situationen var bäst i den europeiska regionen där 49 länder redovisade vilka eventuella planer man hade. Men bara 40 procent av dessa länder uppfyllde målen för ett fungerande resistensskydd enligt WHO.

Förutom att många länder saknade handlingsplaner fann man även att övervakning och uppföljning om resistensutbredningen brast. Många länder saknar de laboratorier och den infrastruktur som krävs för att ha en fungerande bevakning av läget.

Ett annat stort problem enligt undersökningen var den vitt spridda tillgången till antibiotika som gick att få tag på utan recept eller klara behandlingsriktlinjer. Även den allmänna kunskapen om antibiotika är generellt låg och många tror att medlen går att använda mot virusinfektioner. Detta gällde även i länder där kunskapskampanjer genomförts.

Organisationen pekar på att resistensutvecklingsfrågan är en global angelägenhet och världens alla länder måste vara delaktiga om något ska gå att göra.

WHO har nu utarbetat en global handlingsplan mot antibiotikaresistens som efter remissyttranden ska skickas till regeringar över hela världen för att om möjligt implementeras.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng