Annons
Handeln dålig på att rapportera in försäljningsstatistik

Handeln dålig på att rapportera in försäljningsstatistik

I veckan har den andra rapporteringsperioden startat då handeln ska
rapportera in sin försäljning av receptfria läkemedel till Apotekens
Service AB. Under förra perioden struntade drygt hälften av
butikerna i att rapportera och Läkemedelsverket ser nu över hur man ska
kunna administrera vitesförelägganden till tusentals butiker.

7 apr 2010, kl 13:44
0

Annons

Butikerna som säljer receptfria läkemedel är usla på att rapportera in sin försäljningsstatistik till Apotekens Service AB, trots att de är skyldiga att göra det enligt lag. Av de drygt 3000 försäljningsställen som fanns i november och december var det bara cirka 1100 som rapporterade in sin statstik. I veckan startade den andra rapporteringsperioden och Läkemedelsverket funderar nu på hur de ska få de butiker som inte rapporterar in sin statistik att göra det.
? Vi håller på att mobilisera oss för att se hur och om vi kan administrera vitesförelägganden till de här butikerna. Men det är en stor apparat, det kan handla om flera tusen ärenden och vi måste få till ett sätt att hantera det, säger Malin Eklöf på Läkemedelsverkets inspektionsenhet.

De butiker som inte rapporterade in statistiken för november och december har hittills bara fått en påminnelse, men på sikt kommer de tvingas betala straffavgift. Hjälper inte det kan Läkemedelsverket också dra in rätten att sälja läkemedel.

Skyldigheten att rapportera in försäljningsstatistiken gällde även när det bara var nikotinläkemedel som såldes i handeln. Även då var rapporteringsgraden mycket låg.
? Vi har inte gjort någonting åt det eftersom vi betraktade det första året som en inlärningsperiod. Nu ingår den statstiken i den övriga så vi kommer inte göra något speciellt med de som inte rapporterade in statistiken för nikotinläkemedel, säger Malin Eklöf.

De 6000 försäljningsställen som idag har anmält att de tänker sälja receptfria läkemedel ska under april månad rapportera in hur mycket man sålt för årets första kvartal.