Halv dos influensavaccin kan räcka

Att ge halva dosen influensavaccin till personer under femtio tycks ge lika god effekt som full dos. Det visar en ny studie.

12 jan 2009, kl 15:19
0

I den här amerikanska studien ingick 1 114 friska personer mellan 18 och 64 år som antingen fick hel eller halv dos influensavaccin, vars immunförsvar mättes innan och tre veckor efter vaccinationen.

Resultatet för
de som fått halv dos var i stort sett likvärdigt med de som fått full dos, speciellt i gruppen 18-49 år.
? Att utifrån antikroppssvar dra slutsatsen att halv dos skyddar lika bra under en influensasäsong är inte självklart, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholm.
¬ Man kan få influensa trots ett bättre antikroppssvar. Men det är en indikation på att det kan fungera och att man bör göra fler studier, tycker han.

Speciellt i länder
där man rekommenderar alla i befolkningen att vaccinera sig, vilket Sverige inte gör, kan det här ha betydelse, menar han.
? Det kan också vara applicerbart hos oss i de grupper där vi rekommenderar vaccination av friska, till exempel vårdpersonal, där vi vaccinerar främst för att skydda andra.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng