Annons
Ministrar vill öka EU:s produktion av läkemedel
Det kroatiska EU-ordförandeskapet ledde på tisdagen ett ministerrådsmöte för EU:s hälsoministrar. Mötet arrangerades som en videokonferens och leddes av Kroatiens biträdande hälsominister Vera Katalinic (andra från vänster på bilden, övriga personer namnges inte i pressmaterialet).

Ministrar vill öka EU:s produktion av läkemedel

EU:s hälsoministrar diskuterar gemensamma strategier för att minska beroendet av importerade läkemedel.

13 maj 2020, kl 12:29
0

Annons
Stella Kyriakides, hälsokommissionär

Stella Kyriakides, EU:s hälsokommissionär

EU:s produktion av läkemedel behöver i ökad grad ske inom unionens gränser. Det var en återkommande slutsats under en diskussion mellan EU:s hälsoministrar eller deras representanter. Diskussionen genomfördes på tisdagen av EU:s kroatiska ordförandeskap i form av en videokonferens.

Både hälsokommissionären Stella Kyriakides och Guido Rasi, chef för EU:s läkemedelsmyndighet EMA medverkade också.

EU:s produktion av läkemedel i ny strategi

Ett syfte med konferensen var att låta medlemsländerna komma med inspel i EU-kommissionens pågående arbete med att ta fram en ny läkemedelsstrategi. I denna strategi kommer kommissionen bland annat att föreslå åtgärder mot EU-ländernas växande problem med läkemedelsbrister.

Det mesta tyder på att det bland annat kommer att handla om åtgärder mot beroende av import från länder utanför EU.

– Coronapandemin har visat oss mer än någonsin att vi behöver utveckla en ny läkemedelsstrategi. Detta för att säkerställa tillgången till läkemedel som man har råd med och som är hållbart producerade, sade hälsokommissionär Stella Kyriakides i sitt öppningsanförande vid ministermötet.

Under coronakrisen har många länder i Europa fått brist på vissa läkemedel som helt eller delvis tillverkas i andra delar av världen, till exempel USA, Indien och Kina. Det har funnits en rad olika orsaker, som bland annat stängda gränser och politiska beslut om att prioritera den egna befolkningens läkemedelstillgång.

Coronakrisen har tydliggjort beroendet

Sverige företräddes vid mötet av departementsrådet Niclas Jacobson, Socialdepartementet. Han säger till webbtidningen EU-portalen att beroendet av läkemedelsimport från tredje land inte är en ny fråga, men att coronakrisen har tydliggjort den:

– När man är beroende av leverantörer långt bort blir det svårigheter.

Under diskussionen lyfte länderna bland annat fram sådana erfarenheter av hur pandemin tydliggjort riskerna med importberoendet. Och att det för att trygga läkemedelstillgången är nödvändigt att flytta mer av produktionen till Europa.

Hälsoministrarna konstaterade vidare att en sådan förflyttning redan ingår i EU:s gemensamma industristrategi. Men de ville att den också får en framskjuten plats i den läkemedelsstrategi som EU-kommissionen nu arbetar fram.

Hälsokommissionär Stella Kyriakides var på samma linje.

– Vi måste etablera möjligheter att producera läkemedel inom EU. Vi ska se till att medborgare och sjukhus har tillgång till essentiella mediciner vid alla tidpunkter, sade hon.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng