Genombrott för EU-patent

EU:s ministerråd anser sig nu vara på god väg att få ett gemensamt EU-patent och gemensam patentdomstol. Om planerna går i lås blir det billigare för företagen och tvister blir behandlade på samma sätt i hela Europa, menar kommissionen.

9 dec 2009, kl 11:49
0

Annons

Fördelarna för företagen är att man med en patentdomstol för hela EU inte behöver processa parallellt i flera länder. Enligt kommissionen kostar ett typsikt patentfall idag cirka 500 000 euro. Med en europeisk patentdomstol skulle företagen spara 289 miljoner euro om året enligt kommissionens uträkning.
Idag är det elva gånger dyrare att ansöka om patent inom EU, där man gör det i varje land, jämfört med USA. Med ett gemensamt förfarande skulle kostnaden i Europa kunna minska betydligt.

Kommissionären för
näringsliv och industri, Gunter Verheugen välkomnar initiativet eftersom det gör patenteringen billigare och effektivare och menar att avtalet om det blir av ?inte kan överskattas?.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng