Gardasil vann upphandling om HPV-vaccinering

Sverige fortsätter att vaccinera flickor mot HPV med Gardasil inom det nationella barnvaccinationsprogrammet.

4 dec 2014, kl 08:54
0

Sanofi Pasteur MSD som redan vaccinerat 430 000 flickor och kvinnor i Sverige inom det nationella barnvaccinationsprogrammet vann den nationella upphandlingen av ett HPV-vaccin.

Sedan Gardasil infördes i vaccinationsprogrammet har förekomsten av HPV-typerna 6, 11, 16 och 18 minskat kraftigt i Sverige visar en nyligen gjord studie.

80 procent av alla flickor i åldrarna 10-11 år som får erbjudandet väljer att vaccineras. Även flickor i åldern 13-18 år får avgiftsfri vaccinering. Två landsting erbjuder även avgiftsfri vaccinering till flickor som nått åldern 19-26 år.

Den förra upphandlingen präglades av överklaganden och fick göras om. Först vann det andra aktuella vaccinet, Cervarix, men sedan gick avtalet till Gardasil som även ger skydd mot kondylom.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng