Annons

"Fritt fram sälja receptfria läkemedel"

Åklagaren har dragit tillbaka sitt överklagande i målet mellan staten och Krister Hanner avseende Apoteksmålet. Därmed är Krister Hanner slutgiltigt frikänd från brott mot Läkemedelslagen.

26 jan 2006, kl 12:25
0

– Det känns naturligtvis bra även om jag aldrig var orolig att jag skulle bli fälld, säger Krister Hanner, som gärna hade sett att målet hade gått ända upp i Högsta domstolen.

Krister Hanners egen tolkning är att det nu är fritt fram för alla att sälja receptfria läkemedel, eller att starta konkurrerande apotek om man har apotekarkompetens.
De svenska handlarna ser också positivt på åklagarens beslut att dra tillbaka överklagan. Enligt Svenska Dagligvaruhandels vd, Thomas Svaton, var det väntat att hovrättsdomen skulle komma den 20 april, med möjlig försäljningsstart i början av maj. Denna kan alltså nu tidigareläggas.
– Vi rekommenderar handlarna att överväga försäljning av i första hand nikotinersättningsprodukter, det är tämligen riskfritt, men man kan också utvärdera möjligenheten sälja andra receptfria produkter, liknande det som finns ute hos apoteksombuden, säger Thomas Svaton.
Problemet som han ser det är snarare om leverantörerna är intresserade att leverera till handeln, med risk för prispress och ökad konkurrens.

Socialminister Ylva Johansson hälsar via sin pressekreterare Ingemar Olsson att hon inte vill kommentera Hannermålet.
– Det enda som EG-domstolen egentligen anmärkte på var att vårt apoteksmonopol riskerade att diskriminera vissa leverantörer. Det har vi ändrat på och därmed anser vi att vi uppfyller EU:s krav. Det svenska systemet består, säger Ingemar Olsson.

Krister Hanner håller inte med.
– Jag skulle vilja att någon med apotekarkompetens ansökte om att starta eget apotek. Förmodligen skulle de svenska myndigheterna sätta stopp för det, men det skulle bara förhala processen. En överklagan till EG-domstolen i ett sådant fall skulle som jag ser det utfalla till fördel för den enskilde, inte till fördel för svenska staten, säger Krister Hanner.