Friska celler skyddas i cancerbehandling

Ett stort problem i cancerbehandlingen är att höga doser av cytostatika är giftigt för kroppen. Anna-Karin Larsson visar i en avhandling vid Uppsala universitet hur man kan få cytostatika att brytas ned fortare i friska benmärgsceller. Resultatet blir en effektivare cancerbehandling med mindre biverkningar och högre överlevnad. För att göra cytostatikan mindre skadlig har hon […]

17 okt 2003, kl 15:01
0

Annons

Ett stort problem i cancerbehandlingen är att höga doser av cytostatika är giftigt för kroppen. Anna-Karin Larsson visar i en avhandling vid Uppsala universitet hur man kan få cytostatika att brytas ned fortare i friska benmärgsceller. Resultatet blir en effektivare cancerbehandling med mindre biverkningar och högre överlevnad.
För att göra cytostatikan mindre skadlig har hon kopplat den till glutation som är en vanlig molekyl i våra celler. För att reaktionen ska gå snabbare har hon använt glutationtransferas som katalysator.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng