Annons

Fortsatt positiva resultat i Astrazeneca

Både försäljning och vinst ökade när Astrazeneca igår presenterade det ekonomiska utfallet för första kvartalet 2005.

29 apr 2005, kl 15:14
0

Försäljningen under första kvartalet uppgick till 5,74 miljarder dollar, vilket är en ökning med nio procent jämfört med samma tidsperiod förra året. Försäljningen av de viktigaste tillväxtprodukterna ökade med 33 procent och rörelseresultatet ökade med 34 procent till 1,45 miljarder dollar.

Resultatet före skatt ökade med 34 procent och vinsten per aktie ökade med 33 procent, från 0,47 dollar till 0,63 dollar. För framtiden räknar Astrazeneca med en vinst per aktie för hela året i intervallet 2,35 till 2,50 dollar. Enligt ett pressmeddelande från företaget fortsätter produktiviteten att öka. De sammanlagda kostnaderna för forskning & utveckling, marknadsföring och administration har minskat med fyra procent.

Försäljningen av Nexium (esomeprazol) uppgick under första kvartalet till 1,06 miljarder dollar – en ökning med 11 procent. Försäljningen av Crestor (rosuvastatin) uppgick under första kvartalet till 273 miljoner dollar, försäljningen av Seroquel (quetiapin) uppgick till 633 miljoner dollar, en ökning med 39 procent, och försäljningen av Arimidex (anastrozol) uppgick till 256 miljoner dollar, en ökning med 49 procent.

Enligt Astrazenecas koncernchef Tom McKillop bygger resultatet på god försäljningsutveckling och på fortsatt förbättrad produktivitet inom forskning & utveckling, marknadsföring och administration.

– Denna utmärkta inledning på året gör att vi ligger väl till för att uppnå våra ekonomiska mål för hela året, säger han i ett pressmeddelande.