Annons
Första toppmötet om alternativmedicin avslutat
Foto: Istock

Första toppmötet om alternativmedicin avslutat

Världshälsoorganisationens, WHO:s, första globala toppmöte om traditionell medicin har fått kritik.

22 aug 2023, kl 08:03
0

Annons

Det första globala toppmötet om alternativmedicin – eller ”traditionell medicin” – samlade i förra veckan deltagare från 88 länder i Gandhinagar i den indiska delstaten Gujarat. Det var Världshälsoorganisationen, WHO, som arrangerade toppmötet 17-18 augusti.

Ökad satsning på alternativmedicin

Toppmötet om alternativmedicin är ett led i WHO:s ansträngningar att inkludera denna typ av behandlingar mer i organisationens globala hälsoarbete. WHO har även etablerat ett kunskapscenter för traditionell medicin med säte i Indien.

Tidigare i år gjorde organisationen även en global enkätstudie som visade att omkring 100 länder har nationella policies och strategier för alternativmedicin. Eller traditionell, komplementär och integrativ medicin som är den formulering WHO använder.

På engelska blir det traditional, complementary and integrative medicine som förkortas TCIM. I många av WHO:s medlemsländer finns TCIM-behandlingar på officiella listor över viktiga mediciner och är subventionerade av samhället.

Första toppmötet om alternativmedicin

Toppmötet om alternativmedicin samlade forskare, hälsoarbetare, utövare av traditionell medicin och företrädare för civilsamhället. Syftet var enligt WHO att utbyta kunskap och erfarenheter och få i gång olika samarbeten.

Bland deltagarna fanns företrädare för ett flertal ursprungsbefolkningar från olika delar av världen. Bland annat från Australien, Bolivia, Brasilien, Kanada, Guatemala och Nya Zeeland.

Kritikerna skeptiska

WHO har fått viss kritik för toppmötet och övriga satsningar på TCIM. Kritikerna anser att organisationen på detta sätt legitimerar terapier som inte uppfyller de evidenskrav vi ställer på konventionella läkemedel.

– Jag fruktar att det här mötet kommer att resultera i ofta upprepade plattityder och önsketänkande, säger till exempel den brittiska alternativmedicinforskaren Edzard Ernst i en artikel i tidskriften Nature.

Europachef avslutade

Men arrangören menar i stället att toppmötet kan bidra till en högre grad av reglering och evidensbasering även kring TCIM.

Hans Kluge, WHO:s regionala direktör för Europa, avslutade toppmötet om alternativmedicin.

– Tillsammans har vi försiktigt skakat om status quo som alltför länge har skilt åt olika metoder för medicin och hälsa, sa han.

– Vi har upprepat hur viktigt det är att få bättre bevis på effektiviteten, säkerheten och kvaliteten hos traditionell och komplementär medicin. Det behövs innovativa metoder för att bedöma och utvärdera resultat.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng