Annons

Första resultat med en-dos vaccin

Novartis har presenterat positiva resultat från en mindre studie av ett cellbaserat vaccin mot H1N1. Vaccinet ger ett visst skydd redan efter en dos och företaget ska nu gå vidare med mer omfattande kliniska prövningar.

4 sep 2009, kl 12:15
0

Annons

En pilotstudie med 100 friska försökspersoner mellan 18 och 50 år har enligt företaget Novartis visat sig ge ett relativt starkt immunsvar. Vaccinet som går under namnet Celtura är ett cellbaserat vaccin med ett adjuvantsystem som kallas MF59.

De personer som fick två doser av vaccinet uppvisade i 90 procent av fallen en stark immunreaktion. Studien att de personer som fick två doser av vaccinet fick högre nivåer av serumantikroppar än de som fick en dos. Men enligt företaget resulterade en dos i att 80 procent av försökspersonerna fick ett immunsvar som är potentiellt skyddande mot H1N1 två veckor efter vaccinationstillfället.

Pandemrix från Glaxosmithkline som är det vaccin som kommer att används i Sverige innehåller virus odlat i hönsägg vilket idag är den vanligaste metoden för framställning av vaccin. Under fågelinfluensan började fler företag att ta fram cellbaserade vaccin. Cellbaserade vaccin har inte hunnit testas i samma omfattning som de äggodlade men tidigare i år blev företaget Baxter först med att få ett europeiskt godkännande för sitt cellbaserade vaccin Celvapan. 

Novartis skriver i ett pressmeddelande att de nu kommer att inleda kliniska prövningar med 6000 personer.

Gregory Hartl, talesman för WHO, uttryckte en försiktig optimism om resultaten. Till nyhetsbyrån Reuters sade han att det inte finns tillräckligt med data än men att ett vaccin som möjliggör en singeldos vaccinering möjliggör vaccinering av fler människor.