Annons
Försäljare av receptfritt följer inte regler

Försäljare av receptfritt följer inte regler

Nästan vart fjärde försäljningsställe hade brister enligt en rapport från Läkemedelsverket.

19 dec 2018, kl 11:52
0

Annons

Omkring 5 400 bensinmackar, livsmedelsbutiker, webbshopar och andra försäljningsställen som inte är apotek har anmält till sin kommun att de säljer receptfria läkemedel. Vid många av dessa försäljningsställen är det litet si och så med att följa regelverket om läkemedelshandel. Det framgår av en enkätstudie som Läkemedelsverket gjort bland landets kommuner.

Det är kommunerna som har tillsynsansvar för läkemedelshandeln utanför apotek. Kommunerna ska kontrollera att försäljningsställena följer reglerna om bland annat skyltning, information och åldersgränser. Allvarliga eller upprepade brister ska rapporteras till Läkemedelsverket som kan besluta om sanktioner mot handlaren.

Det övergripande ansvaret för kommunernas kontrollverksamhet ligger hos Läkemedelsverket, som nu redovisar enkätsvar om tillsynen av receptfrihandeln från 215 av 290 kommuner.

Av sammanställningen av svaren framgår det att mindre än hälften av försäljningsställena fick ett kontrollbesök under 2017. Av de 2 264 som kontrollerades hade 500 (22,1 procent) olika brister när det gällde att följa regelverket om läkemedelshandel.

De vanligaste bristerna gällde information/skyltning om åldersgräns och langningsförbud, förvaring och/eller exponering, utgångsdatum/hållbarhet och brister i eller avsaknad av egenkontrollprogram.

Läkemedelsverket planerar några satsningar under de kommande åren för att förbättra både kommunernas tillsyn och försäljningsställenas efterlevnad av regelverket. Bland annat ska en webbaserad utbildning för kommunernas tillsynshandläggare tas fram och handlarna ska få mer riktad information om reglerna.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng