Annons
Förbjuder reklam för cannabisläkemedel
Foto: Istock

Förbjuder reklam för cannabisläkemedel

Läkemedelsverket anser att kliniken Aurea care sysslar med förbjuden marknadsföring av läkemedel.

11 okt 2023, kl 13:35
0

Vårdmottagningen Aurea care gör reklam för cannabisläkemedel på sin sajt och i sociala medier. Den bedömningen gör Läkemedelsverket som nu förbjuder kliniken att fortsätta med denna marknadsföring.

Föregångare blev stoppad

Kliniken Aurea care startade formellt i fjol men verksamheten har bedrivits under längre tid. Tidigare drevs mottagningen av ett annat företag med snarlikt namn – Aureum healthcare.

Aureum healthcare fick dock verksamhetsförbud av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, på grund av allvarliga brister, vilket bland andra Läkartidningen rapporterade om. Det handlade bland annat om att kliniken förskrev medicinsk cannabis i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Dessutom hittade Ivo brister i journalföring, patientinformation och personalkompetens.

Receptbelagda eller ej godkända

Liksom tidigare riktar sig mottagningen, nu under namnet Aurea care, till personer som lever med svår smärta. Verksamhetsidén är att erbjuda behandling med medicinsk cannabis till sådana patienter.

Företaget marknadsför sin vård på den egna webbplatsen samt på Facebook, X, Linkedin, Tiktok och Instagram. Läkemedelsverket har uppmärksammat denna information och bedömer att stora delar av den utgör marknadsföring av cannabisbaserade läkemedel.

Men de cannabisbaserade läkemedel som finns är antingen inte godkända i Sverige eller receptbelagda. Ett receptbelagt cannabisläkemedel är till exempel Epidyolex (cannabidiol) mot krampanfall, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat om.

Hälsoskäl bakom beslutet

Enligt läkemedelslagen är det förbjudet att göra reklam för läkemedel som saknar marknadsgodkännande. Man får inte heller göra reklam för receptbelagda läkemedel till allmänheten.

I sitt beslut att förbjuda företaget att fortsätta göra reklam för cannabisläkemedel påpekar Läkemedelsverket att dessa lagregler har en allvarlig bakgrund:

”Det finns, inte minst av hälsoskäl, ett tungt vägande allmänt intresse av att motverka marknadsföring av läkemedel, vars säkerhet och ändamålsenlighet inte har granskats och godkänts i den ordning som normalt gäller för sådana produkter”, skriver myndigheten.

Förbjuder reklam för cannabisläkemedel

Beträffande förbudet mot reklam för receptläkemedel till allmänheten framhåller Läkemedelsverket att det motiveras av ”de allvarliga hälsokonsekvenser som kan bli följden av felaktig användning eller överkonsumtion av receptbelagda läkemedel”.

Läkemedelsverket kontaktade tidigare i år Aurea care med en uppmaning att sluta med reklam för cannabisläkemedel på sajten och i sociala medier.

Företaget bytte efter det ut vissa bilder och gjorde en del andra förändringar, men myndigheten anser att det inte gjorde någon betydande skillnad. Läkemedelsverket kräver därför att Aurea care upphör med den otillåtna marknadsföringen. Verket har också beslutat att företaget ska betala 200 000 kronor i vite varje gång förbudet överträds.

Företaget överklagar

Företaget har överklagat Läkemedelsverkets beslut till förvaltningsrätten.

Aurea care menar i sitt överklagande att Läkemedelsverket “har svårt att skilja på marknadsföring av läkemedel och information av behandlingsmetoder.”

Företaget begär också en dialog med Läkemedelsverket för att försöka “skapa samsyn kring gränsdragningar” för publikationer när det gäller cannabis och cannabinoider.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng