Flera problem för Svensk Dos

Svensk Dos har problem med både produktion och utlämning av dosläkemedel. Kommuner och patienter är kritiska.

12 jun 2013, kl 08:30
0

Svensk Dos är den privata aktör som precis tagit över leveransen av dosläkemedel i Region Skåne. Men företaget har haft flera problem både med produktion och utlämningsställen som saknat avtal.

I förra veckan fick man problem med en produktionsapparat som inte höll takten. I och med att det var långhelg halkade man efter i schemat.
– Vi har haft problem men alla patienter ska få sina leveranser av läkemedel innan de gamla tar slut. I nästa vecka räknar vi med att vara i kapp igen, säger Per Manell, styrelseordförande i Svensk Dos.

Ett annat problem handlar om utlämningsställen. Svensk Dos har inga apotek som utlämningsställen för dosleveranser utan har avtal med Ica, Pressbyrån och 7 Eleven. När vissa patienter har kommit för att hämta sina dospåsar har de fått veta att läkemedelen inte finns.

Enligt Per Manell beror det på att det uppstått missförstånd om avtalen.
– Detta har skötts av ett logistikföretag och vi har trott att avtalen varit klara när de har saknats. Men självklart är det vårt ansvar och i dessa fall byter vi utlämningsställe och i väntan på det kör vi hem läkemedlen till patienterna, säger han.

Flera skånska tidningar rapporterar om patienter som inte fått kunnat hämta sina läkemedel som de väntat sig. Till tidningen Landskronaposten säger medicinskt ansvarig sjuksköterska i Landskrona kommun, Stefan Segerman, att patientsäkerheten har äventyrats i allra högsta grad i och med leverantörsbytet. Han anser att Svensk Dos måste göra en Lex maria anmälan.

Per Manell säger att Svensk Dos satt in extra resurser för att lösa problemen.
– Men självklart är det mycket allvarigt det som hänt, patienterna ska inte behöva drabbas.

Totalt finns omkring 18 500 patienter som har dosläkemedel i Region Skåne, varav cirka sju procent får de dosförpackade till ett utlämningsställe.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng