Fler hepatit C-läkemedel i läkemedelsförmånen

Ytterligare två hepatit C-preparat, Viekirax och Exviera, ingår nu i högkostnadsskyddet för de svårast sjuka.

31 mar 2015, kl 10:11
0

TLVs beslut om subventionering av de två nya preparaten är tidsbegränsat fram till 1 juli 2015 vilket också gäller de andra nya preparaten som redan är subventionerade. Dessutom är behandlingen begränsad till patienter som är svårt sjuka med en mycket skadad lever.

Exviera och Viekirax subventioneras även för patienter som genomgått en organtransplantation eller har andra svåra symtom från andra organ än levern på grund av sin hepatit C-infektion.

Viekirax ges tillsammans med Exviera som en interferonfri tablettbehandling för patienter med kronisk hepatit C med genotyp 1, med eller utan tillägg av ribavirin. Behandlingen godkändes i Europa i januari. Samtidigt godkändes Viekirax tillsammans med ribavirin som behandling till patienter som har genotyp 4 av viruset. Behandlingen är även godkänd för individer som är dubbelinfekterade med både hepatit C och hiv, samt för personer som behandlas med substitutionsläkemedel som metadon, subutex eller suboxone.

Enligt TLV kostar en 12 veckors behandling med Exviera och Viekirax 376 688 kronor.

Viekirax består av en kombination av substanserna ombitasvir och paritaprevir samt förstärkarsubstansen ritonavir. Exviera innehåller substansen dasabuvir.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng