Annons

Finanskrisen slår hårt mot bioteknologi

Europeiska bioteknologiska företag drabbas hårt av finanskrisen. När
pengarna tryter minskar deras möjlighet att få finansiering och detta
leder till att färre nya läkemedel kommer fram. Det är slutsatserna av
en EU-rapport.

4 dec 2009, kl 11:42
0

Annons

Det är EU-kommissionens direktorat för företag och industri som tillsammans med Danish Technological Institute i en ny rapport ger en bekymrad bild av framtiden för biotechföretagen. De har tittat särskilt på små och medelstora företag, så kallade SME:s som utvecklar biologiska läkemedel.

Rapportens slutsats är att i ekonomiskt osäkra tider är det svår för mindre experimentella företag att locka till sig kapital eftersom finansiärerna hellre satsar på mindre riskbenägna företag. Detta kan leda till att många av de innovativa företagen inte har råd att fortsätta. För att rädda dem behövs mer statliga pengar och nya former av finansieringsprojekt inom EU är slutsatsen.

Samtidigt konstaterar rapportförfattarna att en viss gallring av företagen måste ske. Kanske resonerar de, ska inte skattepengar gå till att bekosta företag som riskkapitalister har övergivit. För mycket pengar in i de bioteknologiska läkemedelsföretagen riskerar att leda till satsningar på för många läkemedelskandidater utan tillräckligt marknadsunderlag.

Ett förslag från rapportförfattarna är att inrätta en European Biopharmaceutical Innovation Fund för att säkerställa att forskning och utveckling på området inte dör ut.