Annons
Fler äldre behöver ta vaccin mot covid-19
Foto: Istock

Fler äldre behöver ta vaccin mot covid-19

Viktigt vaccinera fler. Inte ens varannan som är 80 år eller äldre har tagit vårens boosterdos mot covid-19.

26 apr 2023, kl 16:20
0

Annons
Sören Andersson.

Sören Andersson
Foto: Lena Katarina Johansson, Folkhälsomyndigheten

Fler äldre behöver ta vaccin mot covid-19. Det framhåller Folkhälsomyndigheten som från och med 1 mars rekommenderar alla som är 80 år eller äldre, eller bor i särskilt boende för äldre, att ta två påfyllnadsdoser mot covid-19. En nu under våren och en till hösten.

Hittills har det inte gått med raketfart. Sen den 1 mars har bara 38 procent av personer som är 80 år eller mer, ibland kallat ”de äldre äldre” fått sin boosterdos. Om det gått mer än sex månader sedan senaste dos är det viktigt att personer 80 år och äldre och de som bor på särskilt boende vaccinerar sig.

– Det är angeläget att fler vaccinerar sig eftersom de har ökad risk för allvarlig sjukdom och död. Äldre tappar även sitt immunskydd från tidigare vaccination snabbare än yngre, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Äldre behöver ta vaccin

Antalet rapporterade smittfall av covid-19 har ökat något senaste veckorna, om än från låga nivåer.

Men viruset cirkulerar fortfarande och vi har en samhällsspridning. Det är viktigt att inte glömma av det och skydda utsatta grupper, tycker Sören Andersson.

– Det är vår och visst är det mycket annat än covid-19 som är på agendan och nyheterna. Vi vill helt enkelt påminna om att det är viktigt för den här gruppen att vaccinera sig för att få ett gott skydd mot covid-19.

Under onsdagen gick myndigheten därför ut med ett pressmeddelande med uppmaningen till de äldre själva, deras anhöriga och vårdpersonal att se till att vaccinationen blir av.

En del i gruppen kan förstås själva gå och vaccinera sig medan andra kan behöva assistans av exempelvis anhöriga eller vård- eller omvårdnadspersonal för att ta sig till vaccinationsmottagningen. Inte minst gäller det den skörare gruppen som bor på särskilt boende.

”Kan nå högre än så”

Mindre än 40 procent av personer 80 år och äldre har alltså tagit den rekommenderade påfyllnadsdosen sedan 1 mars. Sören Andersson säger först att det vore bra om dubbelt så många, 80 procent, i gruppen blev vaccinerade före sommaren.

Sen rättar han sig och poängterar att det inte finns någon bestämd procentsiffra som regionerna är tillsagda att uppnå. Tidigare hade regionerna målrelaterad ersättning, så är det inte idag.

– Men vi kan absolut nå högre nivåer än knappt 40 procent. Fler äldre än hittills behöver vaccinera sig för att få ett gott skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid-19.

En annan anledning att se till att vaccinationen blir av snart är att tillgängligheten till vaccination kan bli sämre om man väntar till sommar och semestertid.

Stänger vaccinationsmottagningar

Ett exempel på det är Region Norrbotten. Förra veckan gick regionen ut med ett pressmeddelande med uppmaningen: ”Vaccinera dig innan sommaren”.

Regionen framhåller också att det främst är personer som är 80 år och äldre som rekommenderas att vaccineras nu, och sen ännu en gång i höst.

Öppethållandena för vaccination mot covid-19 är begränsade i sommar i Region Norrbotten. Vaccinationsmottagningarna håller sommarstängt juni, juli och augusti. ”Passa på att vaccinera dig om du väntat med det.” råder Region Norrbotten. Dock erbjuds akuttider till vaccination.

Information om vad som gäller för din region finns på 1177 eller regionens hemsida.