Femtioåringar bör få extra dos vaccin mot TBE

Femtioåringar bör få extra dos vaccin mot TBE

Enligt nya rekommendationer bör personer från 50 år och uppåt utöka grundvaccinationen mot TBE.

7 mar 2018, kl 14:41
0

Sedan tidigare rekommenderas personer som är äldre än 60 år, eller som har ett nedsatt immunförsvar, att få en extra så kallad primingdos, vid grundvaccination mot TBE (fästingburen virusorsakad hjärnhinneinflammation).

Enligt nya rekommendationer från Stockholms läns landsting till landstingets vårdgivare bör åldersgränsen för att få denna extrados flytts till 50 år. Den nya rekommendationen grundar sig på sammanställda data från anmälda TBE-fall och syftet är att förbättra vaccinationsskyddet i åldersgruppen.

Vaccinationsschemat för en tidigare ovaccinerad femtioåring skulle i sådana fall bestå av totalt fyra vaccindoser där dos två ges en månad efter den första dosen, följt av den nu tillkomna primingdosen, som ges två månader efter dos två. Därefter ges den fjärde dosen mellan fem och tolv månader efter dos tre.

Om personen redan har påbörjat vaccinationsschemat kan extradosen ges vid andra tidpunkter än beskrivet.

Efterföljande vaccindoser ges sedan tre år efter sista dosen i grundvaccinationen och därefter vart femte år. Dessa vaccinationer är lika för alla, oavsett ålder.

Vaccin mot TBE rekommenderas till personer som är fast boende eller sommarboende, samt till personer som vistas mycket i skog och mark, i områden med smittrisk.

I Sverige är smittrisken störst längs med Östersjökusten i Stockholms, Uppsala och Sörmlands län samt i områden nära Mälaren. Risk för TBE-smitta finns också fläckvis i övriga södra och mellersta Sverige.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng