FDA kräver självmordstest

Amerikanska läkemedelsverket, FDA, har börjat kräva att företag noggrant studerar patienters självmordsrisk i kliniska prövningar. Biverkningar från antidepressiva och bantningsläkemedlet Acomplia (rimonabant) har gjort att myndigheten satt fokus på självmordsrisken.

24 jan 2008, kl 12:16
0

Annons

Enligt New York Times är det flera stora läkemedelsföretag som under den senaste tiden fått brev från FDA med uppmaningen att ta med självmordsrisken i kliniska studier. Anledningen är att myndigheten vill ha med den sortens data innan de godkänner läkemedlet. Kravet gäller inte alla nya läkemedel utan bland annat för läkemedel som utvecklas för att behandla fetma, inkontinens, epilepsi, rökavvänjning och depression. Enligt FDA utgår myndigheten från molekylens stuktur och resultaten från försöksdjur när de beslutar vilka substanser som måste ha med självmordsrisken i de kliniska prövningarna.

FDA rekommenderar företagen att använda sig av ett test som kallas Columbia Suicide Severity Rating Scale som är ett frågeformulär som idag finns översatt till 80 språk.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng