FDA ändrar varningstexten på Tamiflu och Relenza

En expertpanel hos det amerikanska läkemedelsverket, FDA, anser att varningstexterna för influensaläkemedlen Tamiflu och Relenza ska ändras. I de nya texterna ska det tydligare framgå att det finns risk för hallucinationer och andra psykiatriska biverkningar.

28 nov 2007, kl 12:26
0

Annons

FDA:s expertpanel har gått igenom de fall av hallucinationer och andra beteendeförändringar som hittills rapporterats från patienter som behandlats med något av de antivirala läkemedlen Tamiflu (oseltamivir) eller Relenza (zanamivir). De flesta fallen kommer från Japan där läkemedlen används mest. Där har bland annat fem ungdomar dött efter att de har skadat sig i trafik eller av fall från fönster och balkonger på grund av hallucinationerna.

Sammanlagt finns det hundratals rapporter från Japan och USA, och expertkommittén anser inte att den informationen framkommer tillräckligt tydligt i förskrivningsstöd och bipacksedlar.

Delar av expertpanelen anser också att företagen bör göra nya studier som kontrollerar riskerna, och inte bara går igenom de fall som rapporteras in spontant.

Roche, som producerar Tamiflu, har fört fram sin ståndpunkt till panelen. Enligt företaget är det mest troligt att de inrapporterade hallucinationerna kommer från influensan i sig, och inte läkemedlet. Inte heller Glaxosmithkline, som står bakom Relenza, anser att det finns bevis för att hallucinationerna kan knytas till medicineringen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng